PERHOT

 

ALLA MUUTAMIA ESIMERKKEJÄ ERÄ-LEHDON SUOSITUIMMISTA OTTIPERHOISTA:

 

PINTAPERHOT:

 • Pupu Tupuna on monen mielestä maailman paras pintaperho. Se on yleishyönteismäinen sidos, jonka habitus ei jäljittele mitään yksittäistä hyönteislajia, vaan koko hyönteisfaunaa.  Pupu Tupuna pyytää – koosta ja väristä riippuen – niin siikaa, taimenta, harjusta, lohta, rautua kuin kirjolohtakin.

1-2016-08-021

Pupu Tupuna on nyt entistäkin parempi!

Uusi HC Pupu Tupuna 3,40 kpl, koukkukoossa #18-6, useita eri värejä saatavilla. Vältä pettymykset, tilaa aidot ja alkuperäiset – hyvin kelluvat, kalastusta ja kalan hammasta kestävät – Pupu Tupunat suoraan perhon kehittäjältä: Erä-Lehdosta.

 HC-Puput ovat entistäkin paremmin kelluvia ja kestävämpiä. Niiden runko on valmistettu tiheästä, erittäin vähän vettä absorboivasta Sybai -foamista. Runkojen päät on viimeistelty mekaanisesti hiomalla. Foam vahvuudet 2,2 – 7 mm. Saatavina kuvan väreissä:

P4230542

 

P33000208mm foamista sidottuja Suur-Pupuja saatavina väreissä: valkoinen, ruskea, musta, oliivi, chartreuse ja harmaa. Hinta 3,90 kpl

Fluorisoivalla sidontalangalla tehdyt mustat Puput soveltuvat erityisesti hämäräkalastukseen.

Lankavaihtoehdot: fluorichartreause, fluorioranssi ja fluoripinkki.

P2230288 

Pieni ”Siika-Pupu.”
P2220283

 

Myös vanhaa Sybai Soft Foam -mallia on edelleen saatavilla, hintaan 2,90 kpl – väreissä; musta, valkoinen, pinkki, chartreause, lila.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 Nalle Puh 3,90 kpl

p2070117

 • Simo Lummeen 60-luvulla kehittämä vesiperhon jäljitelmä, Nalle Puh, on kansallisperhomme. Se on edelleen monen perhokalastajan suosikki rikkonaiseen veteen. Saatavana myös vaalean vihreänä (Honey Puh) ja mustana (Dark Puh) versiona.   

Klinkhåmer 2,90 kpl

P2270332

 • Hans Van Klinkenin kehittämä Klinkhåmer on kiusallisen tehokas kalvoroikkuja. Kuvassa kolme Erä-Lehdon suosikkia.


   April Orange 2,70 kpl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • April Orange on tehokas vastakuoriutuneen hankikorrin jäljitelmä. Saatavana myös mustana, munivaa korentoa jäjittelevänä versiona.

Skater 2,70 kplP2170193

 • Skater on tehokas perho silloin, kun kalat eivät passiivisina kelluvia pintaperhoja kelpuuta.

Vaaksiainen 3,90€ kpl

P2220270

 • Lappiin ei kannata kalalle lähteä, ilman vaaksiaisjäljitelmiä. ”Daddy Long Legs” on, etenkin loppukesästä, eteläisemmässäkin Suomessa vastustamaton pintaperho paljon nähneille kaloille. PS: Suurin Suomen Lapista vaaksiaisella saamani taimen painoi 4 kg.

 Nivusrotikka 2,90€ kpl

P2230285

P2170185

 • Nivusrotikka on tehokas häkilätön vesiperhosjäljitelmä. Vesiperhosta jäljittelevät rotikat on sidottu oliivilla, kirkkaan vihreällä ja vaaleanruskealla rungolla, sekä ruskealla thoraxilla ja siivellä. Hankirotikalla on musta ruumis ja vaalea siipi.

  Perho on erityisen pyytävä kalastettuna aktiivisesti, sukelluttamalla rotikkaa, jolloin perho jäljittelee joko munivaa tai kuoriutuvaa vesiperhosta. (Foamirunko nostaa perhon sukelluksen jälkeen takaisin pintaan.)

NYMFIT ja LARVAT

Prince 3,30 – 3,50 kpl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

1-2013-07-12

 • Prince, eri muunnoksineen, on varmasti paras yleinymfi kaikenlaisten kalojen pyyntiin. (katso Lohen Nymfikalastus). Ennen kaikkea se on LOHIPERHO.

 Leadhead, kotelokoppa 3,90 kpl

1-PC010576.JPG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Kotelokoppa on parhaimmillaan viileässä, alle seitsemänasteisessa, vedessä. Koppa pyytää hyvin hankikorri-aikaan, etenkin silloin kun korentoja ei ole liikkeellä. Saatavana eri kokoja pinkillä, vihreällä ja valkoisella ’toukalla’ – messinki tai tungsten kuulalla (pinkki tai kulta).

Chenillemato (San Juan Worm) 2,70 – 3,10 kpl (kuulien määrästä ja laadusta riippuen)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2016-06-14

 • Pinkki chenille-mato on, ulkonäöstään huolimatta, loistava harjus- ja taimenperho. Lapin suur-harjukset rakastavat matoa. Siitä pitävät myös etelän rasvaevälliset taimenet. Näitä kannattaa varata rasiaan – sen pahan päivä varalle, jolloin eivät ’oikeat perhot’ tunnu kelpaavan.

 Tarun larva 2,70 – 2,90 kpl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Tarun larva on tehokas pyytö, varsinkin alkukaudesta ja isossa (# 8) koukussa.

Hässäkkä 3,30 kpl

1-P8050028-001.JPG

 • Aarne Karjalan kehittämä Hässäkkä on hyvä yleisnymfi. Sen pyrstössä välkehtivä flashabou-suikale saa flegmaattisetkin kalat kiinnostumaan perhosta.

 Kilpaperho 2,90 kplP2140150
”Kilpaperho oli viime kesän kovin hitti. Siihen iskivät niin harjus, kuin villi-, sekä istutettu taimenkin.
P2140144

Moderni Red Tag 2,90 kpl

P2150171

 • Red Tag on tietyissä olosuhteissa – kuten esim.  värjäytyneessä vedessä -jopa Kilpaperhoa parempi.

PUPAT

 Pietun Pupa 2,90 kpl

P2180204

 • Jyväskyläläisen kilpakalastajan, Pietari Sipposen, Pietun Pupa on erinomainen kampe silloin, kun kalat vaativat yliärsykettä iskeäkseen. Fluorioranssi perä ja fluorichartreause kierre tekevät perhosta hyvin erottuvat.

Pajakka-Pupa 2,70 kpl

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Pajakkakoskella syntynyt foamrunkoinen viistätyspupa on ollut viime vuosien suosikki, niin kalastajien, kuin kalojen keskuudessa. Paitsi ’ilta-hätsingeissä’, PP pyytää myös keskellä kirkasta päivää. Taimenet ovat pitäneet kuvan ”rhyacophila”-värityksestä. Keltamusta on puolestaan ollut erityisesti harjusten mieleen.

HC Pajakka-Pupa 2,90€ kpl 

P9092528

P9092536P9092532Sybain (2,8mm) foamlieriöstä tehty uusi HC Pajakka-Pupa on entistäkin kestävämpi ja kalastavampi. Väreinä: keltainen, musta, chartreause, ruskea, oliivi ja tan.

Chenille-Pupa 2,90 kpl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Chenillepupa on luonnollisen näköinen pupajäljitelmä, monen kalastajan luottoperho. Perholla kalastetaan pinnan tuntumassa.

KLASSISET STREAMERIT

 

 Bucktailit 6,90 kpl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Saarikoski-Bucktail sai alkunsa Kuhmon Saarikoskella, jossa taimenet söivät pinnasta pientä, muutamien senttimetrien mittaista ahvenenpoikasta. Nollikas ahven on todella läpikuultava, eikä sillä vielä ole raidallista väritystä, eikä punaisia eviä. SB jäljittelee juuri näitä ominaisuuksia ja on keväällä kuoriutuneita pikkuahvenia syövien taimenten mieleen.

 HÖYHENSIIPISET STREAMERIT

 Kellan-Oliivi Ahven 21,00 kpl

 • Kellanoliivi ahven on kaksikesäisen ahvenenpoikasen jäljitelmä.  Perhon esikuvana ovat toimineet amerikkalaisen Lew Oatmanin Golden Shiner (oliivisiipinen muunnos) ja Yellow Perch. Näiden Pohjois-Amerikkalaisia pikkukaloja jäljittelevien klassikoiden pohjalta, ja tavallaan risteytyksenä, syntyi tämä kotimaista ahventa jäljittelevä sidos. Se on erinomaisen pyytävä loppukesästä, illan hämärtyessä.

Kirsikka 23,00 kpl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Kirsikka on häijyn värinen höyhensiipi-streameri – oikea jokasään hävittäjä. Se kiinnostaa taimenia kelillä, kuin kelillä – vuoden ajasta riippumatta.
 •  

NYKYAIKAISET STREAMERIT

Erä-Lehdon Talvi-Liitsi 4,90 kpl

P2270329

 • Valkoinen liitsi, oranssilla tai pinkillä kuulalla, on yksi varmimpia talvi- ja kevätperhoja. Saatavana oranssilla messinkikuulalla ja pinkillä tungstenkuulalla (kovempaan ja syvempään virtaan).

  Kuulapää-Tinseli 5,90

  P6181308Kuulapää-tinseli on taimenen ja ison harjuksen ’lempiruokaa’ tulva-aikana.

Riekkosimppu 15,00 kpl

P3010055

P3010056

 • Simput ovat suurimman osan vuotta taimenen pääasiallinen saaliskala koskessa. Riekkosimput ovat painotettuja, ja niitä uitetaan pääosin ylävirtaheitoilla, vapaassa ajeessa – välillä kevyesti nykien. Tärppi on raju!

 Kanisimppu 15,00 kpl

 

 • Kanisimppu on eläväisempi zonker-versio riekkosimpusta.

 Musta Ahven 4,90 kpl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Musta Ahven on moderni kani-versio edesmenneen Mikko Heiskasen kehittämästä ”Mikon Mustasta Ahvenesta”. Elokuun pimenevään iltaan saa parempaa streameriä hakea.

Flatwing Deceiver 7,50

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on p6091280.jpg

Nämä suuret höyhensiipi-streamerin ja bucktailin ’hybridit’ ovat keveitä heitettäviä, erittäin eloisasti uivia ja pyytäviä. 

Ketjusilmäinen Black-nose Dace 4,30 kpl

P4290615

KARVASIIPILOHIPERHOT (kaksihaaraiset #10 – 4)

 

IMG_1056

 

 Rusty R.A.T  6,90 kpl

Helmikuu 2014 031

Tämä Rusty R.A.T -versio oli yksi parhaista pikkulohiperhoistani Tenon sivujoilla joskus 2000-luvun puolivälissä – kun vielä ns. tavallisilla uppoperhoilla kalastin. Parhaana kesänä sidos antoi yli 60 kalaa.

Sitruunan keltaisella silkillä sidotut versiot eivät muuten antaneet yhtään kalaa.

Kerran minulta loppuivat kullankeltaisella silkillä sidotut perhot kesken kalastussession – hajosivat lohen hampaissa. Jäljellä oli vain liian kirkkaalla silkillä sidottuja – eikä niihin tärppiäkään, vaikka tittiparvia painoi hyppien ohi.

Viimein hokasin uittaa ’Rätit’ kahvissa, niin että runkosilkki hiukan tummui. …Ja kalan tulo jatkui taas.

Ottavimmat koot olivat – vedenkorkeudesta riippuen – #12-6.

Helanteri 6,90 kpl

P3130011

Helanteri syntyi joskus 90-luvun lopulla, eräällä Vetsijoen reissulla. Meiltä oli kaverin kanssa ottava uppoperho täysin kateissa – eivätkä kelit pinturointia suosineet.

Niinpä jouduimme konsultoimaan Helanderin Jamea, joka ystävällisesti näytti meille kaksi sillä hetkellä eniten kalaa hänelle antanutta perhoa. sidokset olivat Undertaker ja Jamen legendaarinen oma malli: Lohduttaja.

Päätimme kuitenbkin – laiskoina miehinä – olla sitomatta kahta eri uppoperhomallia ja näin syntyi risteytys, joka antoi seuraavina päivinä meille ’kuormalavallisen’ kalaa. Perhosta tuli kaveriporukkamme oikea ”täytyy viehe” ja ristimme sen tietysti Jamen mukaan.

Helanteri on edelleen yksi omista – ja monen muunkin – suosikeista Tenojoen vesistössä, koossa # 10 – 4.

Harmaa Jaakko 5,90 kpl

P3040097

Harmaa Jaakko on yksi varmimpia ottiperhoja lohelle. Sen väritys ei koskaan ole väärä.

Black Valeri 3,90 kpl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Venäläinen ihmeperho. Ei  kaksisen näköinen, mutta uskomattoman kova pyyntiperho.

Murmanskaja 5,90 kpl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kussin Juparinen 6,90 kpl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Villen Villapaita 12,90

P3130009

Karvasiipinen klassikko, joka on antanut paljon kalaa niin Tenon sivujoilta, kuin Norjastakin. Perhosta on olemassa myös valkokärkisellä oravasiivellä sidottu versio, joka ei kuitenkaan oman siiman päässä ole toiminut läheskään niin hyvin, kuin tämä.

Tilauksesta sidomme kaikkia muitakin ottiperhoja – paitsi levysiipisiä lohiperhoja, tinseleitä ja putkiperhoja.

Lisää kuvia tulossa.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close